Sessie 01

 

Duurzaam en verantwoord innoveren door cocreatie met burgers

Door Giovanni Stijnen (voorzitter), Frank Kupper, Arnold Vermeeren en Leendert Verhoef


Let op! Er kan een beperkt aantal deelnemers aan deze sessie meedoen. Haal om zeker te zijn van een plek een kaartje bij de ontvangstbalie.

Wetenschapscommunicatie (WTC) wordt steeds meer WTIP – Innovatie & Participatie. WTC-instellingen zoals musea nemen steeds meer een rol in het maatschappelijk debat over de impact van nieuwe technologie, of functioneren als urban labs of innovatie labs. Burgers nemen of krijgen een nieuwe rol en worden onderdeel van innovatieprocessen.

De klassieke manier van WTC in musea kruipt dichter aan tegen die van bijvoorbeeld living labs die in cocreatie oplossingen ontwikkelen voor vraagstukken rond duurzaamheid en leefbaarheid van steden bijvoorbeeld. Musea en andere WTC-instellingen lijken aangewezen organisaties om burgers te betrekken in innovatie door middel van cocreatie.

Tijdens deze interactieve sessie reflecteren de sprekers op deze ontwikkelingen, onder andere aan de hand van praktijkcases City Lab (een nieuw NEMO Kennislink programma) en het NWO onderzoeksprogramma Catalyst, waarin NEMO, VU Athena Instituut, TU Delft en AMS samenwerken.

De sprekers delen hun ervaringen uit dit ontwikkelproces en laten ook betrokken partijen als Amsterdam Smart City aan het woord. Hoe zien zij de toegevoegde waarde van cocreatie en nieuwe rollen voor WTC-organisaties? Vervolgens gaat de sessie in een World Café opzet verder.

 

Sprekers
Giovanni Stijnen, senior projectmanager (NEMO Science Museum)
Frank Kupper, universitair docent, Athena Instituut (Vrije Universiteit Amsterdam)
Arnold Vermeeren, universitair hoofddocent (TU Delft)
Leendert Verhoef, programmaleider living labs (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions)

 

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren