Sessie 03

 

Verantwoord communiceren van onderzoeksconclusies - de kant van de wetenschapper

Door Reinie Gerrits (voorzitter), Nadine Böke en Michael van den Berg 


Let op! Er kan een beperkt aantal deelnemers aan deze sessie meedoen. Haal om zeker te zijn van een plek een kaartje bij de ontvangstbalie.

Deze locatie van deze sessie is niet rolstoeltoegankelijk.

Gezondheidszorgonderzoekers delen graag hun bevindingen met beleidsmakers, zorgaanbieders en het publiek, in de hoop dat de eindgebruikers de zorg verbeteren. In eerste instantie beschrijven wetenschappers hun bevindingen in wetenschappelijke publicaties. De potentiële gebruikers lezen vaker vakbladen, nieuwsberichten of persberichten. Om de kernboodschap van de conclusies voor een breder publiek duidelijk te maken is een vertaalslag nodig.

Maar wat verandert die vertaalslag eigenlijk aan de conclusies? En hoe verantwoord is het uiteindelijke bericht dat het grote publiek bereikt?

Om deze vragen te beantwoorden presenteren de sprekers de resultaten van hun onderzoek naar twijfelachtige conclusies in wetenschappelijke en maatschappelijke publicaties. Tijdens de sessie gaan zij met het publiek in discussie over de rol van wetenschappers en communicatoren in het verantwoord vertalen van onderzoeksbevindingen voor het publiek.

 

Sprekers
Reinie Gerrits, promovenda Amsterdam UMC (Universiteit van Amsterdam)
Nadine Böke, adviseur wetenschapscommunicatie, FNWI (Universiteit van Amsterdam)
Michael van den Berg, senior gezondheidszorgonderzoeker, Amsterdam UMC (Universiteit van Amsterdam)

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren