Sessie 05

 

RETHINK de wetenschapscommunicator: behoefte aan een nieuwe identiteit?

Door Frank Kupper (voorzitter) en Michel van Baal


Let op! Er kan een beperkt aantal deelnemers aan deze sessie meedoen. Haal om zeker te zijn van een plek een kaartje bij de ontvangstbalie.

De wetenschapscommunicatie staat voor een beslissend moment. Digitalisering van communicatiestromen confronteert wetenschappers, wetenschapscommunicatoren en het publiek met een overdaad en variëteit aan beschikbare informatie. Iedereen is journalist, of zou dat kunnen zijn. Tegelijkertijd vervagen de grenzen tussen wetenschap en maatschappij.

Onderzoek is steeds vaker een samenwerking tussen wetenschappelijke en maatschappelijke partijen of het werk van DIY- of citizen scientists. Tegelijkertijd is er kritiek op wetenschap in blogs of vlogs, fora en talkshows. De maatschappij praat terug.

Het is zaak om niet alleen de productie van kennis, maar ook het gesprek over wetenschap op te vatten als een proces van cocreatie. Dit maakt een open en reflexieve interactie tussen wetenschap en maatschappij mogelijk. Maar hoe waarborg je de kwaliteit van dit gesprek? En wie voert het?

Ontdek hoe de dynamiek van dit veranderende landschap werkt. Vind samen uit hoe de wetenschapscommunicator van de toekomst hierop kan inspelen.

 

Sprekers
Frank Kupper, universitair docent, Athena Instituut (Vrije Universiteit Amsterdam)
Michel van Baal (TU Delft)

 

Sessie 01 - Sessie 02 - Sessie 03 - Sessie 04 - Sessie 05 - Sessie 06 - Sessie 07 - Sessie 08 - Sessie 09

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren