Impressie van sessie 02

 

(How to) Reach the unreachables?!

Door Deepak Mehta (voorzitter), Pieter Tijtgat en Karlijn Franck

Als wetenschapscommunicator ben je constant bezig met je publiek. Je analyseert hun wensen, hun behoeften en wat ze leuk vinden, en zij weten jou gelukkig goed te vinden. Gelukkige doelgroep, gelukkige wetenschapscommunicator en een alom geslaagd project waar je trots op mag zijn, dus doel bereikt. Succes!

Eigenlijk weten we het wel, maar er is een hele grote groep die jou niet zomaar weet te bereiken. Mensen kunnen door allerlei factoren niet in aanraking komen met wetenschapscommunicatie. Wetenschap lijkt dan ver weg, niet iets wat deel uitmaakt van het dagelijks leven. Juist deze groep kan bij wetenschapscommunicatie gebaat zijn, en juist deze groep is moeilijk te bereiken.

Design Sprint
In deze sessie gaan deelnemers zelf aan de slag met twee opdrachten. De eerste opdracht stelt de eigen praktijk ter discussie. Wat doen we nu, hoeveel moeite kost dat en hoe groot is de impact? Ten tweede formuleren deelnemers met elkaar een concreet antwoord op de vraag hoe nieuwe praktijken vorm te geven.

Deepak Mehta en Pieter Tijtgat begeleiden daarbij voornamelijk in het proces van Design Thinking: Empathize – Define – Ideate – Prototype – Test. De Design Sprint, een methode beschreven in het gelijknamige boek van Jake Knapp, gebruiken zij hierbij als uitgangspunt.

 

Samen maar toch alleen
In groepjes geven deelnemers antwoord op een aantal belangrijke vragen rondom het bereiken van de unreachables. Dat gebeurt samen, in een brainstorm setting, maar toch even anders dan de gebruikelijke brainstorm. In plaats van met elkaar na te denken neem je eerst, alleen, de tijd voor je eigen onderzoek. Daarna deel je dat pas met je anderen groepsleden. Hierdoor loopt de discussie niet snel vast door het ontbreken van informatie. Zo geven de teams samen antwoord op vragen wat ons vooruit helpt om unreachables te bereiken en wat ons tegenhoudt.

In een stemming kiezen de deelnemers de meest herkenbare good practices en problemen, om juist die uitgebreid toe te lichten en analyseren zij hoeveel moeite de ideeën kosten om te realiseren tegenover de uiteindelijke kracht van het resultaat. Met deze efficiënte manier van Design Thinking komt ieder groepje tot een eigen discussie en met eigen oplossingen.

 

Download hier de presentatie (How to) Reach the unreachables?!

 

Impressie 01 - Impressie 02 - Impressie 03 - Impressie 04 -  Impressie 05 -  Impressie 06 -  Impressie 07 - Impressie 08 - Impressie 09

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren